Το φαράγγι του Ρίχτη

Το φαράγγι Ριχτή μήκους 5 χιλιομέτρων περίπου αρχίζει από το βουνό Όρνο, λίγο έξω απο τα Μέσα Μουλιανά και καταλήγει στο Κρητικό Πέλαγος. Κατά μήκος του ποταμού αναβλύζει από πολλά σημεία πηγαίο νερό και σχηματίζει αέναη ροή.

Η βλάστηση είναι πάρα πολύ μεγάλη θα έλεγα οργιάζει εκατέρωθεν των όχθων του ποταμού, με πολλά πλατάνια, χαμηλές καρυδιές, πικροδάφνες (σφάκες) που έχουν γίνει ευθυτενή δένδρα και συναγωνίζονται να ξεπεράσει το ένα το άλλο. Μάλιστα συναντήσαμε μερικούς φοίνικες και πολλές συκιές. Οι κισσοί βρίσκονται σε διαρκή σφιχταγκάλιασμα με τους κορμούς των δέντρων και σε πολλά σημεία με τα βράχια. Διατηρούνται πολλά περιβόλια με διάφορα οπορωφόρα δέντρα και την παρούσα περίοδο είναι φυτεμένα με πατάτες, μας έφεραν πολύ πίσω τότε που όλοι φυτεύαμε με αυλάκια στα χωριά μας.

Ένα περίτεχνο αρχιτεκτονικό μονότοξο γεφύρι (Λαχανάς) σε ένα σημείο συνδέει τη μια όχθη με την άλλη του ποταμού και εξυπηρετεί διαχρονικά μέχρι και σήμερα αυτούς που θέλουν να περάσουν στην άλλη πλευρά. Το μονοπάτι μέσα στη πυκνή βλάστηση και κάτω από τον ίσκιο των πανύψηλων δέντρων, μας οδηγεί με ασφάλεια στη θάλασσα.

Τα ερείπια δυο νερόμυλων βρίσκονται περίπου στα μέσα του φαραγγιού. Δεν μπορούσαν οι πρόγονοι μας, να αφήσουν ανεκμετάλλευτα τόσα πολλά νερά, η δύναμη των οποίων κινούσε τους μύλους και άλεθαν όλα τα σιτηρά των. Μάλιστα το ζουρίδιο ( το μέρος που είναι φτερωτή και πέφτει με δύναμη νερό από το πηγάδι του μύλου) βρίσκετε σε άριστη κατάσταση.

Μια ξύλινη μεγάλη σκάλα που κατασκευάστηκε φέτος, μας κατέβασε στον καταρράκτη του Ρίχτι ύψους 15-20 μέτρων κάτω από την πυκνή σκιά μεγάλων πλατάνων. Ο καταρράκτης γλύφει τους βράχους σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά.

Όλα τα παραπάνω που είδαμε σε συνδυασμό με το γύρο φυσικό περιβάλλον, προσδίδουν στο φαράγγι ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα, που το καθιστούν ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μαγεύοντας τους επισκέπτες.