Τα αξιοθέατα της Σητείας

Ο δήμος Σητείας έχει πολλά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Μερικά απο αυτά είναι:

Βάι : 8 χλμ. από το Παλαίκαστρο βρίσκεται το αισθητικό δάσος Βάι. Είναι ένας μοναδικός βιότοπος που τον συνθέτει το ενδημικό είδος φοίνικας του Θεόφραστου. (PHOENIX THEOPHRASTI) Είναι το μεγαλύτερο και μοναδικό σε ομορφιά φοινικόδασος της Ευρώπης.

 

Ιτανοs : Η ίδρυση της πόλης ανάγεται σε προϊστορικούς χρόνους. Υπήρξε σπουδαίο λιμάνι πράγμα που τη βοήθησε να εξελιχθεί σε μια αρκετά ισχυρή και πλούσια πόλη. Είχε εμπορικές και πολιτικές σχέσεις, ιδιαίτερα με την Αίγυπτο. Η πόλη συνέχισε να ακμάζει μέχρι και τα πρώτα βυζαντινά χρόνια.

 

Μοναστήρι Τοπλού : Σε απόσταση 11 χλμ. από το Παλαίκαστρο εμφανίζεται μεγαλόπρεπο και επιβλητικό το ιστορικό μοναστήρι Τοπλού του 14ου αιώνα. Aφήνει έκθαμβο τον επισκέπτη με την θαυμάσια αρχιτεκτονική και φρουριακή του όψη, με την πλούσια συλλογή από μοναδικά κειμήλια και υπέροχες παλιές εικόνες.

 

Ελεία : Στην παραλία Χιόνα του Παλαικάστρου, περίπου 2 χλμ. από το χωριό αποκαλύφθηκε ένας σημαντικός Μινωικός οικισμός με σημαντικά ευρήματα όπως το χρυσελεφάντινο αγαλματίδιο ύψους 50 εκατ. το οποίο βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Σητείας. Η πόλη καταστράφηκε πιθανότατα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Στην ίδια περιοχή ήκμασε και το σπουδαίο για ολόκληρη την Κρήτη Ιερό του Δικταίου Δία.

 

Λαογραφικό Μουσείο Παλαικάστρου : Tο Λαογραφικό Μουσείο Παλαικάστρου στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κρητικό σπίτι. Τα εκθέματα του είναι εργαλεία και αντικείμενα χαρακτηριστικά της αγροτικής ζωής των κατοίκων.

 

Φαράγγι Χοχλακιών : Θαυμάσιο φαράγγι που απέχει 5 χιλ. από το Παλαίκαστρο. Το μήκος του είναι 2,5 – 3χιλ. και η διαδρομή του μοναδική εμπειρία, που θα ενθουσιάσει τους φυσιολάτρες με την εντυπωσιακή και άγρια ομορφιά του. Μετά από 1.30 ώρα περίπου περπάτημα το φαράγγι καταλήγει σε μια παρθένα και πεντακάθαρη παραλία, ιδανική για κολύμπι, ψάρεμα και ξεκούραση.

 

Σπήλαιο Πελεκητών : Είναι από τα μεγαλύτερα και σπάνιας ομορφιάς σπήλαια
της Κρήτης. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλ. περίπου από την Κ. Ζάκρο και μπορεί να το επισκεφτεί κανείς με τα πόδια ή με κάποιο μικρό σκάφος. Είναι κοίτη παλαιού υπόγειου ποταμού και στο τέρμα του σπηλαίου υπάρχει μικρή λίμνη με νερό.

 

Ζάκρος – Φαράγγι Ζάκρου : Σε μια διαδρομή 20χιλ. από το Παλαίκαστρο ανάμεσα στα μικρά χωριουδάκια στους πρόποδες των βουνών βρίσκεται η Ζάκρος. Είναι ένα καταπράσινο χωριό με πηγές και ψηλά πλατάνια. Λίγο έξω από τη Ζάκρο βρίσκεται η είσοδος ενός επιβλητικού φαραγγιού από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα στη Κρήτη. Είναι πανύψηλο με κάθετα τοιχώματα γεμάτο σπηλιές. Ονομάζεται και φαράγγι των νεκρών γιατί εκεί, στις σπηλιές, έθαβαν τούς νεκρούς τους οι Μινωίτες της Ζάκρου.

 

Η διαδρομή του είναι τρεις ώρες περίπου, ανάμεσα σε πολύχρωμους φυσικούς σχηματισμούς των βράχων. Η ποικιλομορφία των φυτών που συναντάμε κατά μήκος της διαδρομής,είναι μεγάλη και υπάρχουν αρκετά σπάνια είδη φυτών ενδημικά αυτής της περιοχής. Θα συναντήσετε επίσης και
άγρια κατσίκια που βόσκουν ελεύθερα στις πλαγιές, όπως και σπάνια είδη πουλιών, αετούς
και γεράκια να πετούν περήφανα στις κορυφές του φαραγγιού.

 

Κάτω Ζάκρος – Μινωϊκό Παλάτι: Στο τέλος της διαδρομής, το φαράγγι καταλήγει σε ένα υπέροχο παραθαλάσσιο οικισμό, στη Κάτω Ζάκρο, μια από τις πιο ήσυχες και γραφικές γωνιές της Κρήτης.Το μέρος όπου είχε επιλέξει ο Βασιλιάς Μίνωας για να κτίσει το εξοχικό του Ανάκτορο, που βρίσκεται λίγα μόνο μέτρα από την παραλία με τις ψαροταβέρνες.

 
Μερικά ακόμα αξιοθέατα της Σητείας παρουσιάζονται παρακάτω…

 • το ενετικό φρούριο “ Καζάρμα”
 • το γραφικό λιμάνι με τα ταβερνάκια και τα καταστήματά του
 • τα ερείπια του Μινωικού οικισμού στον Πετρά (κοντά στο ξενοδοχείο)
 • το Μινωικό Νεκροταφείο στην Αγία Φωτιά
 • το σπίτι της Μεσομινωικής περιόδου στο Χαμέζι
 • την Αρχαία Πραίσο
 • την Εκκλησία των Αγίων Πάντων στην ομώνυμη παραλία
 • τη Μονή Τοπλού, με τα θαυμάσια ψηφιδωτά και τις εικόνες της, καθώς και το μουσείο της μονής
 • το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο
 • το Φοινικόδασος στο Βάι, μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την Ευρώπη
 • το Μινωικό οικισμό στο Παλαίκαστρο
 • το Μινωικό Ανάκτορο στο Ζάκρο
 • τον αρχαιολογικό χώρο της Ιτάνου
 • τα γραφικά χωριά του Μοχλού, του Παλαικάστρου και της Ρούσσας Εκκλησιάς